Ademhaling

December 7, 2013

 

Zuurstof, koolstofdioxide, buik, borst, hartslag…

Echt allemaal wel eens bij Biologie gehad, maar hoe zat het ook alweer precies? Door inspanning stijgt je hartslag en vindt er in jouw lichaam meer verbranding plaats, waardoor er meer afval (koolstofdioxide) wordt geproduceerd. Stéphanie frist de lesstof van toen weer even op en we gaan aan de slag. 

Ademhalen doet iedereen heel de dag door. Meestal ben je jezelf er niet van bewust, maar dat ene moment waarop je dat wel bent, dat is het moment waarop je controle hebt over je ademhaling en dus ook je hartslag. Na de laatste training bij Stéphanie heb ik hiervoor het bewijs. Aangesloten op de Heartmath, een programma dat jou hartslag meet, zie ik wat ademhaling met mijn hartslag doet. Als ik praat, gaat mijn hartslag ophoog, maar wanneer ik langzamer spreek daalt hij. Wanneer Stéphanie mij vraagt om aan iets negatiefs te denken stijgt hij, maar bij iets positiefs wordt een daling gemeten. 

 

 

De optimaal prestatiezone

Ik ben mezelf ervan bewust hoe logisch dit achteraf klinkt en veel van jullie zullen dit ook zeker denken. Maar in hoeverre zijn jullie jezelf ervan bewust dat wanneer je tijdens het sporten flink aan het balen bent van een misser, jouw hartslag daarom omhoog gaat en jij DUS niet optimaal kan presteren? Omdat je hartslag omhoog gaat zal je ook sneller adem gaan halen. Wanneer deze ademhaling te oppervlakkig wordt zal de spanning in je lichaam toenemen. Kijk, dat bedoel ik nou met een eye-opener. Eens kijken of ik hieraan ook kan denken wanneer ik daadwerkelijk die misser sla. 

 

Morgen starten we met gedachten controle. Heel handig om te gebruiken, wanneer ik mijn hartslag naar een actieve ademhaling wil brengen. 

 

Groetjes, 

Anneke

 

Please reload

Samenwerkingspartners

 

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square
  • Instagram

© 2019 by Stéphanie Kuiper