Aandachtscontrole

January 4, 2014

Concentratie versus aandacht

Anneke, kun je mij eensvertellen wat het verschil is tussen concentratie en aandacht? Ja natuurlijk Stéphanie…. Concentratie is uhm.. uhmm… ja iets meer dan aandacht ofzo??? 

 

In cirkels uitgetekend zijn er maar liefst 6 fasen waarin concentratie en aandacht worden aangeduid. Slecht de binnenste cirkel is daadwerkelijke concentratie. Als voor mij duidelijk wordt welke mate van aandacht de overige 5 cirkels zijn, besef ik me hoe vaak ik NIET in de concentratie cirkel zit. Vooral die momenten waarop je denkt… “komt er weer een bal van het andere veld op mijn baan”, “jeetje wat heeft die vrouw een lelijke jurk aan” en “OMG, wat is dat toch vervelend dat mensen klappen wanneer ik een dubbele fout sla!!!”… Ja, duidelijk.. dat zijn voor mij de momenten waarop ik niet meer de concentratie heb die ik wel graag zou willen hebben. 

 

En dan volgt een onderzoek naar hoe ik er daadwerkelijk voor kan zorgen dat ik mezelf weer kan concentreren. Ieder mens ziet en ervaart dingen op een andere manier, m.a.w. ieder mens heeft een andere aandachtsstijl. Nadat met een aantal oefeningen, vragen en opdrachten duidelijk is geworden welke aandachtsstijl bij mij past, kan ik hier de komende tijd mee oefenen. 

 

Zo grappig eigenlijk. Ik ben dit traject met Stephanie ingegaan om het geleerde toe te passen op de tennisbaan, maar inmiddels gebruik ik het ook op het volleybalveld en tijdens het duiken. En… als ik alvast iets mag verklappen… dit traject zal binnen dePraktijk voor Sportpsychologie een vervolg krijgen!!! 

 

Groetjes, 

Anneke

 

Please reload

Samenwerkingspartners

 

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square
  • Instagram

© 2019 by Stéphanie Kuiper