Wedstrijdvoorbereiding

February 14, 2014

Bewustwording

Na alle mentale vaardigheden doorlopen te hebben zijn we aangekomen bij de voorbereiding van een training of wedstrijd. Als huiswerkopdracht heb ik nagedacht over dingen die mij voor, tijdens en na een training of wedstrijd zelfvertrouwen geven. Best lastig om daar een duidelijk beeld van te krijgen omdat geen enkele dag dezelfde is.

 

Wedstrijden

Afgelopen zaterdag heb ik 2 tenniswedstrijden gespeeld. In aanloop daar naar toe heb ik me Stéphanie Kuiper mijn voorbereiding doorgesproken. Mijn voorbereiding begint de vorige avond al waarbij ik op het gemakje eens ga bedenken welke tenniskleding ik aan zal doen. Dit lijkt zo lekker nietszeggend, maar ondertussen zie ik mezelf wel al op de tennisbaan staan en komen vanzelf de gedachten naar boven. Niet alleen maar positieve gedachten, maar ook storende gedachten waardoor mijn zelfvertrouwen daalt. Zo handig dat ik mezelf hiervan nu bewust ben Want tja, laten we eerlijk zijn, zulke gedachten heeft iedereen wel eens… Het gaat juist om de bewustwording en de vaardigheid om deze gedachten op te kunnen vormen tot positieve gedachten.

 

Wie is de Mol kijken

Ik heb gemerkt dat het begrip “bewustwording” de kern om jezelf te kunnen sturen; ook in de voorbereiding van een wedstrijd. Normaliter “doe ik gewoon mijn ding” voor een wedstrijd. Ja, oké… maar wat is dat dan?? En vanaf het moment dat je daarover nadenkt ben je bewust bezig met de voorbereiding. Gedurende de voorbereiding, waarbij ik echt weinig speciaals doe (Wie is de Mol terug kijken… tas inpakken, wat eten, beetje voor school werken… ) heb ik vooraf moeten bedenken welke mentale vaardigheden ik wanneer nu eigenlijk gebruik. Tja, en dan blijkt dat het kijken van Wie is de Mol toch wel degelijk een functie heeft in de voorbereiding van een wedstrijd. 

 

Muziek

En dan, zaterdagavond, al meezingend met de muziek op de radio, kom ik aan in Etten Leur. Ik heb er zin in! Laat maar komen die wedstrijden! Lekker een potje tennissen! Ik sta relaxed op de baan, geniet volop, sta lekker te spelen en kom met een voldaan gevoel van de baan af. Voor mij is dit een proces geweest, maar wat nou als iemand mij nú ziet spelen die mij een half jaar geleden voor het laatst heeft zien spelen? Ja, ook dat is het heel leuk om terug te horen. Mijn lieve vriend zag mij zaterdag, na een lange tijd, weer tennissen. Wat een verschil!, was zijn reactie. "Je staat daar gewoon te lachen, balletje te slaan en te genieten!" Heerlijk om dat terug te horen. Stephanie, echt super bedankt voor alles! Dit is zoooo waardevol! Ik kan het iedereen aanraden om zo'n traject te doorlopen.

 

Groetjes, 

Anneke Riemens

Please reload

Samenwerkingspartners

 

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square

© 2019 by Stéphanie Kuiper

  • Instagram