3e teamtraining: MBTI

February 26, 2014

Jaaah! We mogen weer! Vanavond komen de dames van volleybalvereniging de Burgst alweer voor de 3e keer bij elkaar voor de mentale training van Stéphanie Kuiper. In de eerste twee mentale trainingen hebben we gewerkt aan een gemeenschappelijk teamdoel met de daarbij horende gedragsregels en afspraken. Dit lijkt heel simpel, maar in de verslagen van de teamleden lees je dat daar veel bij komt kijken. 

 

Deze week hebben de teamleden naar het beeld dat ze van zichzelf hebben en van elkaar en de rol die ze binnen het team hebben. Nieuwsgierigheid viert de boventoon, wat zal deze avond ons voor nieuwe inzichten gaan brengen? We leren elkaar in ieder geval steeds beter kennen en dat maakt dat de sfeer steeds losser wordt en een ieder zicht steeds vrijer voelt om dingen te zeggen.

 

We starten de avond met een hit en een shit van afgelopen week. Een goede ijsbreker en interessant om te weten hoe ieder zijn week heeft beleefd. Je weet gelijk hoe iemand in zijn vel zit en dat is fijn om te weten. Een veel voorkomende shit is toch wel de laatste wedstrijd die helemaal niet lekker ging. We voelden ons niet op ons gemak en raakte de regie kwijt over ons eigen spel.

 

De opdrachten zijn weer erg leuk en interessant om te doen. De eerste opdracht is met elkaar discussiëren over de waarden en daarbij horende afspraken die we bij de vorige training hebben geformuleerd om ons teamdoel (één team worden) te realiseren. Daarbij krijgen we ieder een rol toebedeeld zoals het leiderschap op je nemen, nieuwe ideeën inbrengen en anderen onderbreken. Dat blijkt nog best lastig, niet iedereen is even comfortabel in zijn rol terwijl sommigen helemaal los gaan.

 

Vorige keer hebben we op papier gezet wat onze persoonlijke kracht is binnen het team. Deze uitspraken zijn op een rijtje gezet en de vraag voor de volgende opdracht is: welke uitspraak hoort bij wie? Dat was een lastige opdracht. Op zo’n moment merk je dat het beeld dat anderen van jou hebben heel anders kan zijn dan het beeld dat je zelf hebt. Het wordt duidelijk hoe anderen jou zien en wat ieders krachten zijn. Melanie is bijvoorbeeld binnen ons team dé persoon die relaxed blijft in het heetst van de strijd. We beginnen lacherig met het idee om voortaan even oogcontact te zoeken met Melanie als we in een dip dreigen te raken. Maar wie weet is dat zo gek nog niet! Binnenkort krijgen we weer de kans om te testen of dat werkt!

 

Naast de persoonlijke kracht hebben we een persoonlijkheidstest over ons zelf en twee andere teamleden ingevuld gebaseerd op de theorie van Carl Jung. Met deze test kan worden bepaald wat voor type persoon jij bent en welke rol je idealiter binnen het team zou kunnen vertegenwoordigen. Carl Jung onderscheidt 16 persoonstypen met ieder zijn sterke en minder sterke eigenschappen. In groepjes hebben we naar elkaars resultaten gekeken en de verschillen in uitkomsten. Uiteindelijk moeten we tot een type komen per persoon. Dit is gelijk het huiswerk voor de volgende training. Ik zou zeggen op naar één team!

 

Please reload

Samenwerkingspartners

 

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square

© 2019 by Stéphanie Kuiper

  • Instagram