NOC*NSF gaat samenwerking aan met NIP en VSPN

May 5, 2015

 

Paul Wylleman, prestatie manager gedrag van het NOC NSF heeft de samenwerking opgezocht met het NIP en de VSPN. Op donderdagavond 23 april vindt daarom de aftrap van de 1e masterclass in Utrecht plaats. 

 

Voorbereidingstraject

Technisch directeur NOC*NSF Maurits Hendriks zegt zelf zowel als sporter en als coach samen te hebben gewerkt met een sportpsycholoog. Volgens hem is een mentaal trainingstraject een voorbereiding op prestatie gedrag. Dus het moment dat er daadwerkelijk gepresteerd dient te worden. Deze voorbereiding begint weken en soms zelf maanden vooraf. In die maanden worden de technische, tactische en mentale vaardigheden ontwikkeld. Op Olympisch niveau wordt er zelfs 8 jaar terug voor podium gerekend. In die 8 jaar vooraf dienen de juiste pretstatie gedrag gewoontes aangeleerd te worden.

 

Om dit prestatiegedrag aan te leren is er wel intrinsieke motivatie nodig om dit aan te leren dan wel te veranderen. Voor deze verandering is het van belang dat er wordt bepaald wat een gewenst prestatiegedrag is. Dit wordt bepaald in de startfase van een mentaal trainingstraject. Ook wordt er vastgelegd wanneer de sporter zich optimaal mentaal fit zal voelen.

 

Grenzen verleggen

Als topsporter ben je continu je grenzen aan het verleggen. Luisteren naar het lichaam is als topsporter lastig. Grenzen stellen kan zelf soms tegen ze werken in bepaalde setting. Het hebben van een goede relatie met de coach kan in de communicatie over het stellen van grenzen helpen. Zeker als een sporter dagelijks met zijn of haar coach werkt.

 

Als eenmaal het mentaal trainingstraject in proces is dan is het van belang dat er goed wordt uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn. Omdat bij de sporter een bewustwordingsproces zal optreden, kan het zo zijn dat er eerst schommelingen in de prestaties zullen ontstaan voordat er weer constant gepresteerd kan worden. Zeker wanneer de sporter met een probleem zit, zal dit onder stress tot uiting komen en zal dit de prestatie beïnvloeden. 

Please reload

Samenwerkingspartners

 

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square

© 2019 by Stéphanie Kuiper

  • Instagram