Het intake- en startgesprek

De afgelopen maand stond weer in het teken van intake- en startgesprekken. Benieuwd naar zo'n startgesprek? Anneke neemt je mee in haar sport mentale trainingstraject. Je leest over haar ervaringen met het sport trainings traject die ze bij mij heeft doorlopen. In dit bericht lees je meer over het intake- en startgesprek. 

Tip 1: meet je sport mentale conditie
Naast het zelfvertrouwen zijn toewijding en verbinding de pijlers van het optimaal prestatie model en die tevens de sport mentale conditie bepalen. Deze bepalen of je telkens weer in staat bent om een optimale prestatie te leveren. 

 

Tip 2: meet je sport mentale vaardigheden

De sport mentale vaardigheden: aandachtscontrole, spanningscontrole, gedachtencontrole, doelen stellen en verbeeldingscontrole kunnen weer helpen om de pijlers van het het optimaal prestatiemodel hoog te houden. De volgorde van de sport mentale vaardigheden, in de vorm van trainingen, wordt bepaald aan de hand van de gemaakte mentale conditie test en het intake- en/of startgesprek. Dit maakt je mogelijk nieuwsgierig, maar het voornaamste is dat je zin hebt om jezelf te verbeteren.  

 

Tip 3: bespreek de uitslag 
De uitslag van deel II van de mentale conditie test, bestaat uit uit vragen over de sport mentale vaardigheden. De uitslag van deze test laat Anneke duidelijk zien dat ze nog veel kan leren om haar sport mentale conditie te verbeteren. Zoals Anneke zelf had verwacht zijn het presteren onder druk en het behouden van de concentratie de belangrijkste onderdelen, waarin ze zich kan verbeteren. Ondanks dat de uitslag van de test niet erg verrassend voor Anneke was, was het wel een eyeopener dat haar sport mentale conditie uit zoveel meer bestaat dan alleen het zelfvertrouwen. 
 
Tip 4: stel je doel vast 
Het belangrijkste onderdeel tijdens het intake gesprek is het opstellen van een doel waaraan je de komende periode gaat werken. Voor Anneke was het gekozen doel het stellen van realistische doelen. In de onderzoeksfase naar dit doel wordt de vraag aan Anneke gesteld wat een realistisch doel voor haar is. Ze had verwacht hier makkelijk een antwoord op te hebben, maar dat viel haar tegen. Doordat ze hier lang over na moest denken, gaf dat haar het inzicht dat het voor haar een goed doel is om aan te werken. 
 
Tip 5: formuleer een mentaal verbeterpunt
Vooraf aan het mentaal trainingstraject wordt bepaald waaraan een sporter wil werken:
Anneke wilde beter kunnen focussen, meer zelfvertrouwen krijgen en zich minder druk maken over het niveau van de tegenstander. Kortom met meer plezier op de tennisbaan staan. 
 
Tip 6: evalueer en word bewust
Als doelstelling wilde Anneke weer plezier hebben tijdens het sporten. Zie hier het videofragment waarin ze realiseert dat ze haar aandachtscontrole en hiermee ook haar focus, haar zelfvertrouwen en haar gedachtecontrole gedurende het sport mentale trainingstraject in de afgelopen maanden verbeterd heeft en mede hierdoor ook haar plezier tijdens het sporten weer terug heeft. 

 

Succes met de tips en de gratis mentale vaardigheden test.
Heb je een vraag? Stel je vraag en wie weet tot snel.

 
Met sportieve groet,

Stéphanie Kuiper
Praktijk voor Sportpsychologie
Galderseweg 35
4836 AC Breda

Please reload

Samenwerkingspartners

 

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square

© 2019 by Stéphanie Kuiper

  • Instagram