Ervaar jij soms ook te veel wedstrijdspanning?

Anneke neemt je mee in haar sport mentale trainingstraject. Je leest over haar ervaringen met dit traject dat ze bij mij heeft doorlopen. In dit bericht lees je meer over hoe Anneke de training spanningscontrole heeft ervaren.  

 

Tip 1: ontspan

Nou Anneke, hier heb je een ballon, blaas maar op, leg op je stoel en ga er maar eens lekker ontspannen op zitten. "Wat? Hoezo ontspannen?" denkt Anneke, "Die ballon kan elk moment kapot knallen als ik er op ga zitten!" Angstvallig gaat Anneke met haar knieën bij elkaar, vuisten ineen geknepen en tanden op elkaar geklemd op de ballon zitten. Ze probeert te ontspannen, maar dat valt dan nog niet mee!

 

Tip 2: word bewust

Voordat Anneke op de ballon ging zitten, hebben we een oefening gedaan waarin ze zich bewust is geworden van wat ze voelt in haar lichaam op het moment dat ze haar spieren aanspant.

 

Tip 3: stuur je spieren aan

Ondertussen zit Anneke op die ballon en bedenkt ze dat de ballon nog steeds niet geklapt is. Ik vraag haar waar ze nog spanning ervaart. Spiergroep voor spiergroep controleert ze of er nog spierspanning is en stuur deze vervolgens aan op ontspanning. Uiteindelijk zit ze daadwerkelijk geheel ontspannen op de ballon.

 

Tip 4: verspil geen energie

Ineens beseft Anneke dat ze vaker onnodig haar spieren aanspant, terwijl ze deze spieren niet nodig heeft. Een mooie bewustwording dat een dergelijke aanspanning pure energieverspilling is!

 

Tip 5: heb controle

Anneke heeft door het zitten op een ballon bewust ervaren hoeveel spanning ze in haar lichaam heeft en hoe ze deze vervolgens gecontroleerd weg kan laten vloeien. Deze spanningscontrole past ze zowel toe wanneer ze zit als wanneer ze staat. Zo ontspant ze zo af en toe bewust haar bilspieren terwijl ze zit en laat ze zo af en toe bewust haar schouders zakken als ze staat.

 

 

 

Please reload

Samenwerkingspartners

 

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square

© 2019 by Stéphanie Kuiper

  • Instagram