Ademhalingscontrole

Anneke neemt ons mee in haar sport mentaal trainingstraject. Je leest over haar ervaringen met dit traject dat ze bij mij heeft doorlopen. In dit bericht lees je meer over hoe Anneke de training ademhalingscontrole heeft ervaren.

 

Tip 1: activeer je ademhalingscontrole door een warming-up

Ademhalen doet iedereen heel de dag door, maar hoe zat het ook alweer precies? Waarschijnlijk heb je

het allemaal eens bij biologie gehad, door inspanning stijgt je hartslag en vindt er in je lichaam meer verbranding plaats, waardoor er meer afval (koolstofdioxide) wordt ​geproduceerd. Meestal ben je je er zelf niet van bewust, maar een moment waarop je dat wel bent, is het moment waarop je gecontroleerd ademhaalt. Na de training over ademhaling heeft Anneke hiervoor het bewijs. Aangesloten op de Heartmath, een programma dat je hartslag meet, zie je wat ademhaling met je hartslag doet. Als je praat, gaat de hartslag omhoog, maar wanneer je langzamer spreekt daalt hij. Wanneer je praat over iets negatiefs dan stijgt je hartslag en bij iets positiefs wordt een daling gemeten.  

 

Tip 2: adem langer uit  

Anneke is zich ervan bewust hoe logisch het achteraf klinkt dat je van positieve uitspraken rustiger wordt. Maar in hoeverre was ze ervan bewust dat wanneer je tijdens het sporten flink aan het balen bent van een misser, je hartslag omhoog gaat en je dus niet optimaal kan presteren? Omdat je hartslag omhoog gaat, zal je ook sneller adem gaan halen. Wanneer je ademhaling te snel en oppervlakkig wordt, zal de spanning in je lichaam toenemen. Dit was voor Anneke een echte eye-opener. Nu is het aan Anneke om na een misser haar aandacht te verleggen naar haar ademhaling.  

 

Tip 3: breng je hartslag omlaag

Er is een verschil in de hoogte van de hartslag gedurende rust, optimaal presteren en stress. Daarom is het van belang dat je zorgt dat ook je de hartslag tijdens presteren op een optimaal prestatie niveau zit. Dit doe je door te letten op een rustige of een langere uitademing. Anneke vindt het geweldig om te zien dat ze zoveel controle kan hebben over haar eigen hartslag door simpelweg haar ademhaling te controleren. Ook heeft ze ingezien dat je zowel bij een te lage hartslag (te weinig spanning) als bij een te hoge hartslag (stress) je niet in staat bent om optimaal te presteren. 

 

 

Succes met je eerstvolgende wedstrijd, veel plezier met de tips en een sportieve groet,

Stéphanie Kuiper
Galderseweg 35
4836 AC Breda

 

 

 

Please reload

Samenwerkingspartners

 

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square

© 2019 by Stéphanie Kuiper

  • Instagram