De gedachten bepalen succes

Beste sportieveling,

Anneke neemt je mee in haar sport mentale trainingstraject dat ze bij mij heeft doorlopen. In dit bericht lees je meer over hoe Anneke de gedachtecontrole training heeft ervaren en geeft ze je een aantal tips over hoe jouw gedachten je succes en plezier kunnen bepalen.

 

Tip 1: kom in actie
Zo gaat ze tijdens deze gedachtecontrole training naar een situatie waarbij ze achteraf niet gehandeld heeft zoals ze had willen handelen. Ze schrijft de situatie uit in het voor Anneke herkenbare schema waarin de gebeurtenis, de gedachte, het gevoel, het gedrag en het gevolg staat. Tot zo ver allemaal bekend voor Anneke en dus eitje, dacht Anneke, want daar werkt ze in haar werk al jaren mee.... en dus so far, so good… Tja, en ook weer bij deze training beseft Anneke zich opnieuw dat het zoveel makkelijker is om een ander iets aan te leren dan jezelf. 

Tip 2: verander
Maar dan… Ergens in deze 5 G’s gebeurt er blijkbaar iets waardoor het gevolg is zoals het is. Maar wat nou als je iets binnen deze 5 G’s verandert? Verandert dan ook het gevolg? Yes indeed! Stukje theorie erbij: verander de gedachte, dan verandert jouw gevoel bij de situatie, waardoor jij anders gaat handelen en er dus een ander gevolg zal zijn. 

Tip 3: zet helpende gedachten in en experimenteer
Een zoektocht naar andere, nieuwe, helpende gedachten volgt…. En ja hoor, inmiddels heeft Anneke een rijtje van 8 helpende gedachten die ze in kan zetten, wanneer ze weer in een situatie komt waarin ze merkt dat ze niet helemaal handeld zoals ze zou willen.

​Gedurende het traject focust Anneke zich inmiddels niet alleen meer op het toepassen van de sport mentale vaardigheden tijdens het tennissen en het duiken, maar ook tijdens het volleyballen en zelfs thuis.

Tip 4: durf anders te denken
Tijdens de eerst volgende volleybalwedstrijd kwam voor Anneke de grote test van deze gedachtecontrole training. Ze geeft heel enthousiast aan dat ze hiervoor geslaagd is! Ze heeft namelijk tijdens de wedstrijd haar gedachten volledig onder controle. Daarnaast heeft ze op één enkele keer na al haar services bovenhands durven slaan! 

Tip 5: dwing succes af
Anneke vindt het rijtje van haar acht helpende gedachten zeer bruikbaar. Zeker tijdens het slaan van de service tijdens een voleybalwedstrijd. Zo merkte ze dat de helpende gedachten best makkelijk te gebruiken zijn. Ze wil deze gedachten daarom ook blijven inzetten. Ook wil ze bruikbare gedachtes gaan inzetten in haar voorbereiding op het slaan van een smash. Ze is namelijk klein, waardoor ze zich wat onzeker voelt wanneer ze gaat smashen. Haar conclusie is dat de juiste gedachte je zelfvertrouwen kan geven. Zo helpen de volgende gedachten voor Anneke: "Ik kan mijn tactiek aanpassen, het spelletje iets veranderen en slimmer gaan spelen!"

 

 

 

Please reload

Samenwerkingspartners

 

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Basic Square

© 2019 by Stéphanie Kuiper

  • Instagram