top of page

Prestatiegedrag

In de vorige blog heb ik een aantal tips gegeven over hoe om te gaan met spanning. Het begint met bewustwording van eventuele te hoge spierspanning. Als je dan bewust bent van spanning, ervaar je mogelijk dat je ook weleens je spieren “zomaar” aanspant, gewoon omdat je in de auto zit of gewoon als je achter je laptop zit!


Ben je inmiddels ook al eens lekker op een ballon gaan zitten? Heb je toen ook ervaren wat je lichaam doet bij de spanningsopbouw die dan ontstaat? Is het je vervolgens gelukt om je spierspanning te reguleren naar ontspanning? Om deze spanning te kunnen reguleren zet je een mentale vaardigheid in. Jouw mentale vaardigheid kan jouw prestatiegedrag beïnvloeden.


Wanneer je net start met lessen om je duikbrevet (PADI) te behalen dan merk je mogelijk dat het leven onder water ook een mentale vaardigheid vraagt. Door het mondstuk van je duikuitrusting word je bijna verplicht om rustig te ademen. Door rustig te ademen, merk je dat dit voor ontspanning zorgt. Ook dit beïnvloed je prestatiegedrag, maar dan onder water!


In het dagelijks leven ben je waarschijnlijk niet zo bewust van je ademhaling, maar wanneer je door een mondstuk wordt gedwongen om rustig adem te halen, ervaar je wat het doet wanneer je jezelf hiervan wel bewust bent.

In mijn volgende blog geef ik je tips over hoe je op je ademhaling kan letten zonder gebruik te maken van een mondstuk en met als doel beter te presteren. Tot in het nieuwe jaar!

69 weergaven

Comments


bottom of page