top of page

Zet je focus op scherp

Niet denken aan een oranje sinaasappel en….niet kijken naar de ballen op het veld naast je… Ja, ja en wat dan wel? Wanneer Anneke wordt gevraagd om het verschil tussen concentratie en aandacht uit te leggen dan krijg je de volgde gedachtegang: " Ja natuurlijk wil ik dat…. Concentratie is uhm… ja iets meer dan aandacht ofzo?"


Tip 1: voel, kijk en luister met aandacht

In cirkels uitgetekend zijn er maar liefst 6 fasen van aandacht. Slechts de binnenste cirkel is daadwerkelijke concentratie. Als voor Anneke duidelijk wordt welke mate van concentratie de overige 5 cirkels zijn, beseft ze hoe vaak ze NIET in de concentratie cirkel zit. Vooral die momenten waarop ze bijvoorbeeld denkt: “komt er weer een bal van het andere veld op mijn baan”, “jeetje wat heeft die vrouw een lelijke jurk aan” en “OMG, wat is het toch vervelend dat mensen klappen wanneer ik een dubbele fout sla!" Ja, duidelijk.. dat zijn voor Anneke de momenten waarop ze niet meer de aandacht op datgene heeft waarop ze die wel graag zou willen hebben.

Tip 2: stuur je aandacht en weet je stijl

We gaan kijken hoe Anneke er daadwerkelijk voor kan zorgen dat ze zichzelf weer kan concentreren. Iedereen ziet en ervaart dingen op een andere manier. Met andere woorden ieder mens heeft een eigen voorkeurs aandachtsstijl. Nadat we met een aantal oefeningen, vragen en opdrachten duidelijk hebben welke aandachtsstijl bij haar past, kan ze hier de komende tijd mee gaan oefenen.


Tip 3: voorkom onnodige fouten

Het kunnen inzetten van de verschillende aandachtstijlen bleek voor Anneke heel bruikbaar. Haar gedachten tijdens een wedstrijd schieten vaak heen en weer, waardoor ze de focus verliest. Wat ze nu ook inziet is dat ze zichzelf uit haar concentratie kan praten. Door zichzelf op iets kleins te richten, bijvoorbeeld op de snaren van het racket of het stuitpunt van de bal, lukt het haar om zichzelf meer af te sluiten van bijvoorbeeld de baan naast haar of het publiek. Ze merkt dat ze het wel lastig vindt om dit toe te passen tijdens volleybal, wanneer haar teamgenoten een verslapte aandacht hebben. Ze zou het daarom wel handig vinden als haar teamgenoten de sport mentale vaardigheden zelf ook zouden kunnen inzetten.

Tip 4: zorg voor vervolg

Anneke is dit traject ingegaan om het geleerde toe te passen op de tennisbaan, maar inmiddels gebruikt ze het ook op het volleybalveld en tijdens het duiken. De mentale vaardigheden zijn dus duidelijk veel breder inzetbaar. Ze heeft er in verschillende situaties profijt van. En… door Anneke… krijgt dit traject een vervolg: een teamtraject!


Anneke neemt je in onderstaand filmpje mee in haar sport mentale trainingstraject. Ze vertelt over haar ervaringen met dit traject dat ze bij mij heeft doorlopen. In onderstaand filmpje hoor je meer over hoe Anneke de training aandachtsregulatie heeft ervaren.


65 weergaven

Comments


bottom of page