top of page

Wedstrijdvoorbereiding

Anneke heeft je meegnomen in haar sport mentale trainingstraject. Je hebt gelezen en gezien in de filmpjes hoe ze verteld over haar ervaringen met dit traject dat ze bij mij heeft doorlopen. De laatste mentale vaardigheid van het trainingstraject is de mentale voorbereiding van een wedstrijd. In dit bericht lees je meer over de tips die Anneke uit de training wedstrijdvoorbereiding heeft opgedaan.

Tip 1: maak een voorbereidingsplan

Als huiswerkopdracht voorafgaand aan de training heeft Anneke nagedacht over de dingen die voor, tijdens en na een wedstrijd zelfvertrouwen geven. Anneke vond het best lastig om daar een duidelijk beeld van te krijgen, omdat geen enkele dag hetzelfde is. Uiteindelijk komt ze erachter dat ze de wedstrijdvoorbereiding het beste alleen kan doen, zodat ze voor zichzelf kan bepalen welke vaardigheid ze inzet om zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden.


Tip 2: voer je voorbereidingsplan uit

Anneke heeft afgelopen maand twee oefenwedstrijden gespeeld. In aanloop daar naartoe heeft ze haar voorbereidingplan opgesteld. Haar voorbereiding begint de avond van tevoren al, waarbij ze op haar gemak bedenkt welke spullen ze nodig heeft. Dit lijkt zo lekker nietszeggend, maar ondertussen ziet ze zichzelf wel al op de baan staan en komen vanzelf de gedachten naar boven. Niet alleen maar positieve gedachten, maar ook storende gedachten waardoor haar zelfvertrouwen daalt. Handig dat Anneke zichzelf hiervan nu bewust is, want laten we eerlijk zijn, zulke gedachten heeft iedereen wel eens… Het gaat om de bewustwording en de vaardigheid om deze gedachten al de avond vooraf in de voorbereiding om te kunnen zetten tot positieve gedachten.

Tip 3: zet je mentale tools in

Anneke heeft gemerkt dat het begrip “bewustwording” de kern is om jezelf te kunnen sturen. Ook in de voorbereiding van een wedstrijd kan zelfregulatie nodig zijn. Normaliter doet ze 'gewoon' haar ding voor een wedstrijd. Ja, oké… maar wat is dat dan? En vanaf het moment dat je daarover nadenkt, ben je bewust bezig met de voorbereiding. Gedurende de voorbereiding, waarbij ze weinig speciaals doet, zoals 'Wie is de Mol' terugkijken… tas inpakken, wat eten, beetje voor school werken… heeft ze vooraf bedacht welke mentale vaardigheden ze kan inzetten. Tja, en dan blijkt dat het kijken van 'Wie is de Mol' toch wel degelijk postief werkt in de mentale voorbereiding van haar wedstrijd.

Tip 4: maak gebruik van muziek

En dan, onderweg naar de wedstrijd, al meezingend met de muziek op de radio, komt ze aan bij de sporthal. Ze heeft er zin in! "Laat ​​maar komen die wedstrijden", denk ze. "Lekker een potje tennissen!" Ze staat relaxed op de baan, geniet volop, staat lekker te spelen en komt met een voldaan gevoel van de baan af. Dit is voor Anneke een proces geweest. Ze vraagt zich daarom af wat nou als iemand haar nú ziet spelen die haar een half jaar geleden voor het laatst heeft zien spelen? Ja, ook dat is heel leuk om terug te horen. Anneke haar lieve vriend zag haar zaterdag, na een lange tijd, weer tennissen. "Wat een verschil!", was zijn reactie. "Je staat daar gewoon te lachen, balletje te slaan en te genieten!" Heerlijk vond Anneke dat om dat terug te horen.

Tip 5: presteer optimaal

Anneke geeft aan nu geen twijfels en zenuwen meer te hebben in haar voorbereiding, waardoor ze in staat is om optimale prestaties te leveren. Ze heeft hiervoor een gezonde mate van spanning wat haar alert houdt. Anneke is erg dankbaar voor het traject, omdat het zo waardevol is geweest. Ze kan het iedereen aanraden om zo'n traject te doorlopen.

98 weergaven

Comments


bottom of page