top of page

Ademhaling

Ademhalen doet iedereen heel de dag door, maar wat gebeurt er dan ook alweer precies? Zuurstof, koolstofdioxide, buik, borst, hartslag… In dit bericht lees je meer over de mentale vaardigheid ademhaling.

Tip 1: activeer je ademhalings door een warming-up

Waarschijnlijk heb je het allemaal eens bij biologie gehad, door inspanning stijgt je hartslag en vindt er in je lichaam meer verbranding plaats, waardoor er meer koolstofdioxide wordt ​geproduceerd. Meestal ben je je er zelf niet van bewust, maar een moment waarop je dat wel bent, is het moment waarop je gecontroleerd ademhaalt.

Met Heartmath, een programma dat je hartslag meet, zie je wat ademhaling met je hartslag doet. Als je inademt, gaat de hartslag omhoog en bij de uitademing daalt hij. Wanneer je praat over iets negatiefs dan stijgt je hartslag en bij iets positiefs wordt een daling gemeten.

Tip 2: adem langer uit

Het klinkt mogelijk logisch dat je van positieve uitspraken rustiger wordt. Maar in hoeverre was je ervan bewust, dat wanneer je tijdens het sporten flink aan het balen bent van een misser, je hartslag omhoog gaat en je dus niet optimaal kan presteren? Omdat je hartslag omhoog gaat, ga je ook sneller ademhalen. Wanneer je ademhaling te snel en oppervlakkig wordt, zal de spanning in je lichaam toenemen. Nu eens kijken of je na een misser je aandacht kan verleggen naar je ademhaling.

Tip 3: breng je hartslag omlaag

Er is een verschil in de hoogte van de hartslag gedurende rust, optimaal presteren en stress. Bij zowel een lage hartslag (weinig inspanning) als bij een hoge hartslag (stress) ben je niet in staat om optimaal fysiek te presteren. Daarom is het van belang dat je zorgt dat ook je de hartslag tijdens presteren op een optimaal prestatie niveau zit. Dit doe je door te letten op een rustige of een langere uitademing. Is dat niet geweldig dat je controle kan hebben over je eigen hartslag door simpelweg je ademhaling te reguleren?


Succes met je eerstvolgende sportactiviteit en veel plezier met de tips!


98 weergaven

Comments


bottom of page