top of page

Mentaal.fit

Yes, de kinderen mogen weer met elkaar sporten! Sporten is belangrijk voor je mentale conditie. In dit bericht lees je hoe je je sport mentale conditie kan testen, wat je daaraan hebt en hoe je deze conditie in een sport mentaal trainingstraject zou kunnen verbeteren.


Tip 1: word je bewust van je mentale conditie

De sport mentale conditie bestaat uit drie verschillende pijlers. Dat zijn zelfvertrouwen, toewijding en verbinding. Wanneer bijvoorbeeld de verbinding lager uitvalt dan kan het zijn dat je het lastig vindt om met tegenslagen om te gaan. Je vindt het dan moeilijk om een teleurstelling naast je neer te leggen en je focus te verleggen. Ook zou het kunnen dat je het lastig vindt om na een tegenslag je gedachten dusdanig te veranderen dat je je gevoelens niet kan kantelen. Zo kan het zelfs dat de dingen waar je tijdens de sport tegenaan loopt, ook dingen zijn waar je tegenaan loopt nu je juist geen wedstrijden kan spelen.


Tip 2: train je mentale vaardigheden

Hoe je de sport mentale conditie kan verbeteren, is door het trainen van de sport mentale vaardigheden. De verschillende sport mentale vaardigheden versterken elkaar, wanneer je ze traint. Wanneer je naast de sport mentale conditie test ook de sport mentale vaardigheden test doet dan krijg je een totaal mentaal sportprofiel. Op basis van dit profiel weet je welke vaardigheden je het kan gaan trainen.


Tip 3: presteer en ervaar plezier Vele sporters hebben vooraf weinig concrete verwachtingen van een sport mentaal trainingstraject. Dit komt doordat ze niet goed weten wat ze van een sport mentale training kunnen verwachten. Vaak hopen sporters bijvoorbeeld wel weer met plezier maximaal te kunnen presteren in de sport. Naast de prestatieverbetering helpen de sport mentale vaardigheden sommige sporters ook bij een betere communicatie.


In onderstaande filmpje zie en hoor je sporter Anneke die na het doorlopen van het trainingstraject weer met meer plezier sport en ook nog eens beter presteert. Ze zet zelfs de mentale vaardigheden niet alleen tijdens het sporten in, maar ook tijdens bijvoorbeeld een belangrijk gesprek of een examen. Zie hier het videofragment waarin Anneke vertelt over haar ervaring.


Wanneer je nog meer over de sport mentale conditietest wil weten dan kan je hiervoor een online kennismakingsgesprek voor aanvragen. Laat maar weten wanneer je een vraag hebt en wie weet tot snel.

53 weergaven

Comentarios


bottom of page