top of page

Doelen stellen

Het stellen van doelen is natuurlijk net zo goed een onderdeel van een wedstrijd. Aangezien wedstrijden ineens kunnen uitvallen in deze tijd, dien je telkens weer een nieuw doel te formuleren. Hierbij help ik je graag!

Tip 1: doe het als een topsporter Doelen stellen op zich is niet moeilijk, maar realistische doelen stellen vraagt om vakwerk. Door als een topsporter te denken kom je zo tot een droomdoel. Dit doel wordt dan uitgewerkt tot een stappenplan. In dit stappenplan wordt per jaar, per half jaar en per maand een doel geformuleerd dat uiteindelijk toewerkt richting je droomdoel.

Tip 2: doorloop het proces

Tijdens het uitwerken van een doel, sta je ook stil bij datgene wat een tegenslag zou kunnen zijn. Oftewel een hindernis die je laat wankelen in het proces richting je doel. Niet alleen dit besef, maar juist ook het vooraf bedenken hoe te reageren op tegenslag geeft houvast en vertrouwen om het doel te kunnen bereiken.

Tip 3: maak je doel klein Door je gestelde doel kleiner te maken heb je meer kans dat deze behaald wordt. Het geeft in ieder geval meer ontspanning wanneer een doel behapbaar is. Het stellen van realistische doelen is ook een onderdeel van een mentaal trainingstraject.


Tip 4: doe het SMART

Stel dus kleine, concrete actiepunten op voor jezelf in plaats van alleen grote algemene doelen. Zo kan je tijdens een (oefen)wedstrijd het doel hebben om bijvoorbeeld te focussen op de tactiek in plaats van het willen winnen van de wedstrijd.


37 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page