top of page

Het startgesprek

Aan de hand de gemaakte mentale conditie test, de kennismaking en het startgesprek wordt de volgorde van de van trainingen bepaald. Dit maakt je mogelijk nieuwsgierig, maar het voornaamste is dat je zin heeft om jezelf te verbeteren.


Tip 1: bespreek de uitslag

De uitslag van de sport mentale conditie wordt aan de hand van het optimaal prestatie model bepaald. Dit model gaat uit van het zelfvertrouwen in, de toewijding voor en de verbinding met de sport. Deze conditie bepaalt of je telkens weer in staat bent om een optimale prestatie te leveren.

De sport mentale conditie bestaat dus uit meer dan alleen het zelfvertrouwen. De uitslag van de test zal waarschijnlijk niet zozeer verassend zijn dan wel een eye-opener dat de sport uit zoveel meer bestaat dan alleen de techniek en tactische vaardigheden. Zo kan het zijn dat het presteren onder druk en het behouden van de concentratie één van die dingen zijn die extra aandacht nodig hebben.


Tip 2: stel een doel

Vraag je af waaraan je de komende periode wil werken. Je zou denken dat dit een makkelijke vraag is, maar realiseer je dat je mogelijk een heleboel doelen hebt. Of de doelen ook allemaal even realistisch zijn, dat maakt alleen uit wanneer een doel ook echt belangrijk voor je is. Dus vraag je af welk doel belangrijk voor je is en formuleer daar een stappenplan voor.


Tip 3: formuleer een verbeterpunt

Hoe zorg je ervoor dat je alleen met je eigen prestatie bezig bent en niet met je tegenstander, het publiek of andere afleiders? Hoe wil je je mentaal verbeteren, waardoor je in de flow komt, zit en kan blijven? Dus naast een doel wat je graag wil bereiken, kun je ook bij jezelf nagaan wat je kan verbeteren om die prestatie ook te behalen. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld het inzetten van een mentale vaardigheid zoals beter kunnen focussen. In een sport mentaal traject gaan we dan je aandachtsregulatie verbeteren.


Tip 4: evalueer en word bewust

Zie ook het videofragment waarin sporter Anneke tijdens de evaluatie van het trainingstraject zich realiseert dat ze haar sport mentale conditie heeft verbeterd. Mede hierdoor heeft ze ook haar plezier tijdens het sporten weer terug.

98 weergaven

Opmerkingen


bottom of page