top of page

Wat te doen met frustraties?

Niet alle sporters, trainers en ouders weten precies wat ze van sportpsychologie kunnen verwachten en ook niet wat ze eruit kunnen halen. Dus wat is nu eigenlijk de ommekeer in zo’n traject? Wat gebeurt er met een persoon als hij of zij geconfronteerd wordt met zichzelf? Hoe worden woorden vertaald naar daden tijdens de sport? Kortom, wat doet een sportpsycholoog eigenlijk? Wat kan een sport mentaal trainingstraject doen aan frustraties?


Sporter Anneke vertelt

Anneke vertelt over haar sport mentale trainingstraject die ze heeft doorlopen net als andere jeugd- en senior sporters, trainers en ouders van individuele en/ of teamsporters. Tijdens de kennismaking beschrijft Anneke zich als als een doorzetter. Ze heeft de drive om te willen winnen. Ze legt de lat (te) hoog en heeft op sommige momenten moeite om haar concentratie en rust te behouden.


Bewustwording

Nadat Anneke het trainingstraject heeft doorlopen, is Anneke ervan bewust geworden dat het behouden van rust haar helpt om te presteren. Anneke verwacht niet meer met haar racket te gaan gooien op een tennisbaan na een verloren punt. Het heeft namelijk totaal geen zin en het ziet er belachelijk uit. Ze kan zichzelf nu gewoon beheersen, doordat ze nu een mentale vaardigheid kan inzetten. Voorheen kon ze zichzelf niet goed beheersen. Dat was dan ook uit onmacht. Ze had namelijk geen handvaten op moment dat het niet goed ging. Dat het dan niet goed ging kon aan van alles liggen, behalve aan haarzelf. Het was dus het makkelijkst om haar frustratie op haar racket af te reageren. Ze heeft nu tools om in te zetten. Ze kan haar aandacht, haar verbeelding en haar gedachten controleren. Ze is dus nu vaardig en ervaart geen onmacht meer. Zie en luister..


46 weergaven
bottom of page