top of page

Verbeeldingsregulatie

Anneke neemt je mee in haar sport mentale trainingstraject. Je leest over haar ervaringen met dit traject dat ze bij mij heeft doorlopen. In dit bericht lees je meer over hoe Anneke de training verbeeldingsregulatie heeft ervaren.

Tip 1: film jezelf

Om je bewegingsuitvoering te kunnen perfectioneren met behulp van verbeelding, dien je eerst bewuster te worden van je bewegingsuitvoering. Daarom heeft Anneke vooraf aan de training de huiswerkopdracht gekregen om zichzelf te laten filmen tijdens het sporten.

Tip 2: kijk naar jezelf

We bekijken het fragment dat Anneke heeft opgenomen. Het is een fragment van een service tijdens het volleyballen. Ik stel tijdens het kijken Anneke wat vragen, zodat ze bewust haar technische aandachtspunten kan benoemen. Deze aandachtspunten heeft ze aangereikt gekregen van haar trainer.

Tip 3: neem de tijd en herstel de rust

De service, die de trainer van Anneke heeft opgenomen, sloeg ze tijdens een wedstrijd. Ze kreeg als feedback dat ze de volgende keer meer tijd voor haar service kan nemen. Dus: NEEM DE TIJD en HERSTEL DE RUST!


Tip 4: voel en hoor jezelf

Bekijk wat er nog beter zou kunnen aan de bewegingsuitvoering. En als je dat doet, wat voel je dan aan je handen en benen? En wat hoor je dan? En wat zie je dan? Na een aantal keer zo op deze manier de bewegingsuitvoering door te nemen en te oefenen wordt het voor Anneke steeds duidelijker dat alleen zij degene is die invloed kan uitoefenen op haar bewegingen en in haar geval de service. Zij is degene die weet wat ze allemaal kan doen om die service over het net en geplaatst te krijgen, omdat ze het zichzelf kan voorstellen. Anneke vindt het geweldig om ook op deze manier met sport bezig te zijn!

Anneke wil de verbeeldigsregulatie vaker gaan inzetten, omdat dit haar ook zelfvertrouwen geeft. Ze kan zichzelf voorstellen dat ze de service goed slaat en is hierdoor meer ontspannen gaan serveren. Ze heeft hierdoor haar focus volledig op het slaan van de service en is in het hier en nu.


Tip 5: zorg dat je team comleet is

Het heeft alleen maar zin om de tactiek aan de hand van videobeelden te bespreken als het hele team compleet is, anders voelt het als roddelen.

Anneke gaat met haar volleybalteam een mentaal teamtraject in. Alleen al met dat in het vooruitzicht is haar team al meer een team aan het worden. Wanneer ze deze positiviteit door kunnen zetten dan kan dat zeker een succes opleveren!

68 weergaven

Comentários


bottom of page