top of page

Mentaal fit tijdens de wedstrijd

Eerst even inspelen door naar elkaar over en weer te slaan. Even wennen aan de ballen, de baan en het tempo en daarna punten spelen. Weer superleuk om een oefenwedstrijd te spelen zou je zeggen! Maar dan komen die vervelende kriebels!


Wat kan je eraan doen om geen last te hebben van die zenuwen en gewoon lekker ontspannen die wedstrijdpunten te spelen? De oefenwedstrijd levert al snel de volgende verhelderende tips op.


Tip 1: stel je plan op

“Wat is je plan?” is de vraag die ik de sporter stel. "Plan, hoezo een plan? Het is toch tijdens het spelen van punten de bedoeling dat je gewoon punten maakt?" is de reactie. Het plan wordt uiteindelijk om zoveel mogelijk ballen diep te spelen.

Tip 2: voer je plan uit

Punten binnenhalen is het resultaat van je plan. Wanneer je de punten speelt met een plan, alsnog een punt verliest, lukt het je toch om tevreden te zijn. De sporter die ik begeleid weet zich vast te bijten en houdt zich vast aan haar plan. Zo gaat het spreekwoordelijke koppie niet meteen hangen na één verloren punt!

Tip 3: communiceer over je plan

Wanneer je met je team aan een verbetering werkt en je ergert je aan iets dan kan je aan de anderen vragen hoe daar het beste mee om te gaan. Het is belangrijk, dat een irritatie wordt uitgesproken of opgelost. Goede en duidelijke teamafspraken kunnen daarbij helpen. Zo kan er bijvoorbeeld iemand aangewezen worden die tactisch sterk is, goed kan afstemmen en daardoor het voortouw neemt in de communicatie.

101 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page