Anneke neemt ons mee in haar sport mentale trainingstraject. Je leest over haar ervaringen met dit traject dat ze bij mij heeft doorlopen. In dit bericht lees je meer over hoe Anneke haar zelfvertrouwen heeft weten te verbeteren.
Tip 1: Vertrouw op jezelf
De één na laatste training van het traject van Anneke is de mentale vaardigheid zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf en het geloof dat je het kan. Je kan het ontwikkelen door jezelf beter te leren kennen, waardoor je op jezelf kunt en durft te vertrouwen. Het is belangrijk om te weten wat je sterke kanten zijn, maar ook wat de valkuilen, uitdagingen en je allergieën zijn. Wanneer je herkent dat je in je valkuil bent gestapt dan kun je jezelf helpen door je uitdaging aan te gaan.
Tip 2: Ken je kwaliteit
Om er achter te komen wat je valkuil, uitdaging en allergie is, gaan we aan de slag met de kernkwadranten die voor Anneke niet nieuw zijn. Er worden verschillende technieken, allemaal even leuk en positief, ingezet om samen tot een kernkwadrant te komen. Niet geheel onverwachts komt deze kernkwadrant overeen met hoe ze als sporter, werknemer en als student is. Heel logisch uiteraard, omdat ze overal dezelfde persoon is. Toch is het soms lastig om bepaalde situaties als een uitdaging te zien. Anneke geeft aan: "Het verschil is dat ik nu geleerd heb hoe ik mijn mentale vaardigheden in kan zetten en in mijn kracht kan staan."
Tip 3: Ga de uitdaging aan
Het echte leren begint natuurlijk pas wanneer ze overal in haar kwaliteit kan staan en haar uitdaging aangaat in situaties die erom vragen. Op de tennisbaan of op het volleybalveld komt ze in vergelijkbare situaties als op het werk of in privé. En dat klopt natuurlijk ook, want ze neemt zichzelf overal mee naar toe.
Tip 4: Maak oogcontact
Oogcontact met teamgenoten voorkomt, dat je je hoofd naar beneden laat hangen en je uitstraalt dat je bang bent om weer een fout te maken. Oogcontact zorgt er dus voor dat je meer zelfvertrouwen uitstraalt.
Kommentare